Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MORH PILOTI HRZ-a: 'Prva zadaća moćnih Rafala je odati počast svima zaslužnima za slobodnu Hrvatsku'

PILOTI HRZ-a: 'Prva zadaća moćnih Rafala je odati počast svima zaslužnima za slobodnu Hrvatsku'

Borbeni avioni lete jutros iznad Hrvatske

U znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije Bljesak, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva danas će iz vojarne Pukovnik Marko Živković u Velikoj Gorici izvesti svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima, izvijestili su iz MORH-a.

Dva Rafala će preletjeti iznad Okučana gdje se održava središnja svečanost povodom 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, a piloti novih čuvara hrvatskog neba, koji su 25. travnja došli iz Francuske u Hrvatsku, poručili su: 'Moćnim Rafalima odajemo počast svima zaslužnima za ideju o slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj. Na ovom letu, u našim mislima - posebno mjesto će imati legendarni pilot HRZ-a Rudolf Perešin-Rudi'.

Nakon odavanja počasti hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u VRO Bljesak u Okučanima, dva Rafala će nastaviti letjeti na ruti: Okučani-Nova Gradiška-Slavonski Brod-Županja-Vinkovci-Vukovar-Osijek-Beli Manastir-Belišće-Valpovo-Našice-Slatina-Virovitica-Bjelovar-Koprivnica-Ludbreg-Čakovec-Varaždin-Krapina-Kašina-Zagreb-Samobor-Jastrebarsko-Karlovac-Glina-Petrinja-Sisak-Velika Gorica.

Također, jedan Rafal će pozdraviti Istru i jug Hrvatske te preletjeti iznad sljedećih hrvatskih gradova: Velika Gorica-Duga Resa-Delnice-Kastav-Pazin-Poreč-Rovinj-Pula-Novalja-Zadar-Biograd-Šibenik-Kaštela-Split-Omiš-Ploče-Dubrovnik-Korčula-Hvar-Trogir-Skradin-Obrovac-Gospić-Otočac-Ogulin-Duga Resa-Velika Gorica.

Preleti Rafala će se održati od 9.00 do 11.00 sati.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić podsjeća kako je Bljesak bila jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu kojom su hrvatske snage oslobodile oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

'Ovo je dan koji pripada, prije svega, svakom hrvatskom branitelju, vojniku i policajcu koji se borio za samostalnu i neovisnu Hrvatsku', rekao je Anušić prisjetivši se ranog jutra u 5.30 sati kada je više od 7000 hrvatskih vojnika imalo samo jedan cilj - vratiti okupirani dio zapadne Slavonije.

'Nakon 31 sata, iz ove akcije izašli smo kao pobjednici i zato hvala svakom vojniku i policajcu koji je dao doprinos u našem zajedničkom cilju - oslobođenju zapadne Slavonije. Upravo zato u čast svima njima, a posebno onima koji nisu više među nama, preletom moćnih Rafala iznad Okučana simbolično će se poslati snažna poruka hrvatskom narodu - sigurnost naše Hrvatske nikada nije bila ovoliko vidljiva i izraženija!', rekao je.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Kristalne kocke vedrine danas se u Okučanima odaje počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, a obljetnici će nazočiti i Ivan Anušić.

Vaša reakcija na temu