Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VRIJEDNA BAŠTINA: Sanirane Manastirine, jedan od najznačajnijih starokršćanskih lokaliteta

VRIJEDNA BAŠTINA: Sanirane Manastirine, jedan od najznačajnijih starokršćanskih lokaliteta

Investicija je vrijedna preko pola milijuna eura, na projektu s Arheološkim muzejom surađivala Županija

Predstavljen je projekt konzervacije i prezentacije kulturno-povijesne baštine Manastirine, Salona, na kojem surađuju Arheološki muzej i Splitsko-dalmatinska županija. Župan Blaženko Boban smatra kako, s obzirom na  arheološki potencijal, Županija mora imati dobru suradnju s Arheološkim muzejom u Splitu.

- Naša je obveza, radi turizma i gospodarstva, ali i domaćeg stanovništva, surađivati na ovakvim projektima. Od danas krećemo još intenzivnije u ovakve aktivnosti. Zahvaljujući našem Upravnom odjelu za turizam, pomorstvo i promet su  brojni podmorski lokaliteti zaštićeni - naveo je župan. Naglasio je kako svesrdno žele animirati učenike da dolaze i vide arheološke lokalitete.


Pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Matea Dorčić podsjetila je na projekt arheološkog turizma koji se provodi. 

- Čast nam je i zadovoljstvo što imamo međuinstitucionalnu suradnju, te tako kombiniramo arheologiju i turizam. Tu vidimo snažan potencijal i zajedno kreiramo turističke proizvode. Ovaj lokalitet je izuzetno vrijedan i izaziva veliki interes naših gostiju - istaknula je Dorčić.

Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja naglasio je kako se radi o kompleksnom projektu, započetom 2021. godine u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom. 


- Riječ je o sanaciji jednog od najznačajnijih starokršćanskih lokaliteta, Manastirine. Bazilika i groblje gdje je sahranjen sveti Dujam bili su u lošem stanju i mi smo izmjestili oborinske vode te smo sanirali grob i zidove u bazilici. Uz to, promijenili smo prometnu regulaciju i stavili info panoe - opisao je Jurčević. Ukupna investicija vrijedna je 506 tisuća eura, što je, smatra Jurčević, veliki iskorak u ulaganju u Manastirine. 

Luka Donadini kustos u pedagoškom odjelu Arheološkog muzeja u Splitu također je naveo kako se radi o dugogodišnjem projektu suradnje. 


- Proveli smo konzervaciju groba biskupa Dujma, uz pomoć koje smo u suradnji sa Županijom razvili širok edukativni program. Pokazatelji tih programa su dosta kvalitetni, a riječ je o 3106 učenika koji su došli kroz 2023. godinu. Županija je od kraja 2022. omogućila 37 autobusa za učenike škola koji teže dolaze do samoga lokaliteta -  zaključio je  Donadini. 

Župan je, dodajmo, naveo kako će rebalansom u ove svrhe osigurati još 50.000 eura.

Vaša reakcija na temu