Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: DNZ Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

'Dan kada učimo spašavati živote'

U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije na platou Pile u Dubrovniku obilježen je Nacionalni dan hitne medicinske službe.

Djelatnici županijskog Zavoda sve posjetitelje i prolaznike educirali su o važnosti pružanja pravovremene prve pomoći.

Današnjoj edukaciji nazočili su i učenici Medicinske škole Dubrovnik, kao i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje DNŽ Đurđica Popović, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam pri Ministarstvu zdravstva Ivana Portolan Pajić te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić.

Ovogodišnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe u cijeloj Hrvatskoj održava se pod sloganom 'Dan kada učimo spašavati živote'. Navedena javnozdravstvena akcija održana je u više od 30 gradova diljem Hrvatske, a tom prilikom su djelatnici HMS-a educirali građane o osnovnim mjerama održavanja života uz primjenu AVD uređaja koji je iznimno jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. Od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj godišnje umre 9000 osoba, odnosno jedna osoba svakog sata, a može se dogodit bilo kome, bilo kad i bilo gdje. Bez brze intervencije neposrednih očevidaca, stopa preživljavanja manja je od 10 posto, dok se intervencijom unutar tri do pet minuta mogućnost preživljavanja povećava na više od 50 posto.

Vaša reakcija na temu