Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ronan Enright Solicitors from Pixabay Zašto je važna fizikalna terapija?

Zašto je važna fizikalna terapija?

Olakšavanje procesa oporavka

Fizikalna terapija predstavlja metodu liječenja koja se koristi prilikom problema koji ograničavaju kretanje, pokret, otežavaju kvalitetu života i obavljanje svakodnevnih zadataka i aktivnosti. Njenom primjenom ublažava se bol i poboljšava funkcioniranje.

Kroz niz metoda koje uključuju vježbanje, manualnu terapiju, edukaciju i savjete, fizioterapeuti pomažu pacijentima da povrate punu funkcionalnost.

Ova terapija nije rezervirana samo za određene dobne skupine, već se primjenjuje kod osoba svih dobnih skupina. Cilj je pomoći pacijentima u olakšavanju i upravljanju bolovima, prevenciji bolesti te poticanju općeg zdravlja. Jedan od ključnih aspekata fizikalne terapije je olakšavanje procesa oporavka, što omogućava pacijentima da se brže vrate svakodnevnim aktivnostima i ostanu neovisni što je duže moguće.

Fizioterapeuti pristupaju svakom pacijentu s individualiziranim planom terapije, koristeći se znanstveno utemeljenim metodama kako bi osigurali najbolje rezultate. Oni promiču zdrav način života i dobrobit pacijenata, te gledaju na svaku osobu kao cjelinu, uzimajući u obzir i njihov opći način života i okolnosti, rečeno je u HRT-ovoj emisiji Dr. Beck.

Terapija nakon ozlijede šake

Fizikalna terapija igra ključnu ulogu u obnovi pokretljivosti i funkcionalnosti nakon ozljeda ili patoloških stanja. Jedan od važnih segmenata terapije usmjeren je na rehabilitaciju šake, važnog dijela našeg tijela koji ima širok spektar funkcija u svakodnevnim aktivnostima.

Mobilizacija šake i ručnog zgloba jedna je od ključnih tehnika koja se primjenjuje u fizikalnoj terapiji. Međutim, važno je napomenuti da se terapija ne fokusira isključivo na samu šaku. Kao što ističe prvostupnica fizioterapije Renata Magdalenić, pri pristupu rehabilitaciji šake važno je uzeti u obzir cjelokupno stanje pacijenta.

- Nikada ne krećemo samo od šake budući da nakon prijeloma ne pati samo šaka, pati rame, cijela postura, odnosno držanje nam je narušeno, tako da mi krećemo s rehabilitacijom. Prvo napravimo procjenu trebali iz imobilizirati lopaticu, provježbati rame, lakat i idemo do svih dijelova same ruke - pojasnila je Magdalenić.

Kada se u fizikalnoj terapiji koristi ultrazvuk?

U fizikalnoj terapiji, različite metode se koriste kako bi se olakšali simptomi, potaknuo oporavak i poboljšala funkcionalnost pacijenta. Među tim metodama, pasivne procedure poput analgezije, primjene struja, ultrazvuka (UZV) i magneta često se primjenjuju kao priprema prije aktivnih terapijskih pokreta. Međutim, važno je napomenuti da kod traumatskih ozljeda, poput prijeloma ili ozljeda tkiva, ove pasivne procedure nisu uvijek nužne.

Kako objašnjava fizijatrica prof. dr. sc. Dubravka Bobek, traume zahtijevaju specifičan pristup koji se fokusira na suzbijanje edema (otoka) i sprečavanje formiranja ožiljaka.

- Sve one pasivne procedure koje uvodimo kao uvertiru prije aktivnog pokreta, kod trauma nisu nužne. Zato su nam kod traume važne dvije stvari - edem i ožiljak. Dok se analgezija, struje, ultrazvuk i magneti često primjenjuju u terapiji drugih stanja poput upalnih ili reumatskih bolesti. Kod traume nema toliko potrebe, možda malo magnet, ali ključna stvar nam je elektrostimulacija i kineziterapija – aktivni pokret - ispričala je fizijatrica Bobek.

Kako se izvode vježbe respiratorne fizikalne terapije?

Vježbe disanja nužne su kod niza bolesti, ali i u zdravih osoba. Disanje je tijekom života većinom nesvjesna funkcija i podrazumijeva se sama za sebe. Svaki sportaš zna da tijekom treninga mora paziti kada radi udah i izdah kako bi bio u skladu s tjelesnim funkcijama i naporima.

Kako bi se postigao maksimalan učinak prilikom izvođenja vježbi, važno je pridržavati se određenih tehnika disanja. Kako se izvode vježbe respiratorne fizikalne terapije objašnjava magistra fizioterapije Matea Šoljić.

- Prilikom izvođenja svih vježbica bitno je da udah ide na nos i izdah na usta uz izgovaranje slova S ili Š. To se naziva usna prepreka jer samim time stvaramo dodatni pritisak na naša pluća - s jedne strane jačamo ih, a s druge strane male sitne vibracije kod izgovaranja slova Š se prenose na pluća, na one najmanje dijelove koje se nazivaju alveole i ako je kod nekog pacijenta prisutan sekret lakše će se odlijepiti od struktura i izbaciti van iz sustava - objasnila je magistra fizioterapije Matea Šoljić. 

Vaša reakcija na temu