Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO REPORTAŽA Zelenom linijom posjetili smo 'Skrivenu Dalmaciju'

FOTO/VIDEO REPORTAŽA Zelenom linijom posjetili smo 'Skrivenu Dalmaciju'

Upoznajte čari Dalmatinske zagore svakog dana autobusom koji polazi sa splitske Rive

Kada poželite udahnuti čisti i svježi zrak, diviti se vizurama netaknute prirode, posjetiti kulturno-povijesne lokalitete i srednjovjekovne utvrde, a u sve to uključiti i aktivni odmor - Dalmatinska zagora pravi je raj. Kako bi pronašli ovaj nerazvikani dio srednje Dalmacije ne morate ići daleko od Splita!

Na inicijativu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, a uz podršku turističkog sektora, prošle godine je krenula 'Zelena linija', turistička autobusna linija koja kreće svakog dana, tijekom turističke sezone, u 12 sati sa splitske Rive. Prva točka zaustavljanja je Dugopolje, Centar za posjetitelje, koji će ujedno biti i polazišna točka za izlete. 

Danas je predstavljen i novootvoreni info pult na kojem će turističke agencije od sada imati svoju bazu gdje će vršiti prihvat gostiju i nuditi izlete po Dalmatinskoj zagori, sa svim svojim ponudama od gastronomije preko avanturističkih do vjerskih i povijesnih tura. Ta linija do sada je išla preko Klisa i etno-agro parka Stelle Croatice i vraćala se u antičku Salonu, a sada je ponuda proširena.

- Dalmacija je puno više od obale, mora i otoka. Dalmacija je i ono iza brda, to je naša prekrasna zagora, splitsko zaleđe, kao i ono makarske rivijere. Upravo Zelena linija svaki dan ujutro kreće iz srca Splita, s Rive i vodi vas u centar za posjetitelje u Dugopolju. Od danas je taj centar postao i polazna točka izleta u dalmatinsku zagoru naših divnih agencija. Izleti se događaju na rijeci Cetini kroz raftinge, canyoning i slično, ali se šeta i po planinama, kroz povijesne utvrde i starorimske ceste. S druge strane, možete jahati konje kroz netaknutu prirodu, voziti quadove i sve to začiniti dalmatinskom pekom uz čašu dobrog vina. Mislim da se takvi doživljaji dugo pamte - kazala je Ivana Vladović, direktorica TZ županije.

Zelena linija postoji od 2018. godine, priča direktorica splitske Turističke zajednice, Alijana Vukšić, a istaknula je kako je ista sada oplemenjena od županijske Turističke zajednice.

- Naša županijska Turistička zajednica to je doradila i uključila agencije iz okruženja tako da gosti nakon nekoliko dana, koji vrijeme ugodno provedu u Splitu, imaju mogućnost uživanja i u dalmatinskoj zagori. Pozivamo sve da se pridruže jer nije ovo samo za naše goste, već najprije za naše građane. Mnogi od nas ne stignu, a često i ne znaju da ovo postoji - rekla je Vukšić.

Nakon službenog dijela predstavljanja 'Zelene linije' sudionici su imali priliku otići na jedan od četiri ponuđena izleta - na obilazak utvrde Cetinske krajine, planinsku quad vožnju, jeep vožnju i jahanje te Canu safari na Cetini.

Naša ekipa okušala se na trosatnoj adrenalinskoj vožnji - Canoe safariju na Cetini koju je vodila stručna ekipa iz GO Adventure agencije: Ljubo Katić, Jerko Cvitanić, Marin Mađor i Bruno Katić.

Za ovu vožnju nije bilo potrebno prethodno iskustvo, već pomno praćenje instrukcija stručnih vodiča, kao i kvalitetna oprema.

- Ovo mi je četvrta sezona ovdje na Cetini. Bavio sam se mnogim ovakvim sezonskim poslovima i ovo je stvarno jedan od najboljih, pogotovo kada su vrućine ljeti, pa uživaš na rijeci. Moj prvi doživljaj, moram priznati, bio je stresan, posebno rafting dio. Bilo je puno prevrtanja i svega, dok se nisu svladali slapovi i brzaci. Kada se to sve svlada stvarno je užitak, nije ni čudo da sam tako dugo tu - ispričao je svoje početke vodič Marin Mađor.

Inače, Marin je jedan od 40 sezonaca koji su dio GO Adventure agencije na čijem je čelu Ivan Eremut, koji je odlučio ostaviti diplomski studij iza sebe i krenuti u svoju poduzetničku avanturu koja ga je privlačila.

- Krenulo je 2015. godine s našom organizacijom na rijeci Cetini i to baš ovom na kojoj smo bili danas, od Čikotine Lađe do Blata na Cetini, zvanom Canoe safari. Rekao bih da je ta dionica prilagođena svim uzrastima, bilo starijima ili onim mlađima. Od 8 godina na više, odnosno dok god se ljudi osjećaju hrabri i motivirani za odlazak na rijeku ili bilo kakve druge adrenalinske avanture. Najmlađi gost imao nam je 6 godina, a najstariji nešto više od 70 godina, jedan hrabri stranac. Prije svega stavljamo naglasak na sigurnost i na kvalitetnu opremu koju svake godine obnavljamo, kao i na stručnost naših vodiča - zaključio je Eremut. 

U suradnji s Dalmatinskim portalom Ivan je odlučio pokloniti dva paketa za po dvije osobe. Jedan i to onaj najzanimljiviji komentar, u kojem objašnjavate zašto baš vi trebate osvojiti ovu nagradu, bit će odabran među komentarima na Facebooku Dalmatinskog portala, dok će drugi sretni dobitnik biti izvučen iz komentara na TikToku portala.

Djelić atmosfere donosimo u videozapisu.

@dalmatinskiportal UPOZNAJTE ČARI DALMATINSKE ZAGORE U suradnji s GO Adventure agencijom poklanjamo dva izleta, u komentarima nam napišite zašto biste trebali osvojiti baš vi. Sretno! #goadventure #cetina #safari #dalmacija #outdoors #izlet #dalmatinskiportal #nagradnaigra original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu