Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ana Mrak, Damira Kalajžić, Nina Đurđević Novi program Doma mladih - što donosi svibanj

Novi program Doma mladih - što donosi svibanj

Evo detalja

Što Dom mladih nudi u svibnju - što pogledati, poslušati ili što novoga možete naučiti - donosimo vam u pregledu u nastavku.

U petak možete sudjelovati na plesnoj radionici 'Monomit' koja se temelji na istoimenoj plesnoj predstavi. Polaznici će iskusiti kako su izvođačice Eva Kocić i Gendis Putri Kartini radile na samoj predstavi. Plesni materijal temelji se na fizičkom kontaktu dviju osoba i prijenosu težine. Radionica je namijenjena plesačima amaterima i plesnim rekreativcima, starijima od 14 godina. 

Tu su i brojne druge radionice na koje se još stignete prijaviti, kao na primjer: radionice za djecu ABC MKC (4. i 5.5.), VRadionica - II. modul radionice virtualne stvarnosti (15., 17. i 22.5.), Cjelogodišnji seminar alternacije (svakog petka) za sve koji žele u neformalnom okruženju diskutirati o razvoju filmske umjetnosti, učiti o analognoj fotografiji, video umjetnosti i alternativnim formama vizualnog pripovijedanja, Nediljom u šest: Radionice društvenih plesova (5., 12., 19.5.), Radionica s Anom Mrak - 'Suvremene plesne tehnike' (18.5. i 19.5.), qRADIONICA: RADIONICA SITOTISKA (22. i 23.5.).

Izložba koja na jednom mjestu okuplja najvažnije radove istaknutog hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika Nedeljka Dragića može se pogledati do 9. svibnja u Galeriji MKC, ali osim toga ovaj mjesec se otvaraju još dvije izložbe. U četvrtak 9. svibnja u Galeriji kluba Kocka otvara se izložba 'Podsjetnici za budućnost', kao konačni događaj ovogodišnje Kustoske škole u suradnji s Mavenom i Unseenom, a konstruirana je oko ideje dijeljenja i međusobnog učenja, kao otvorenog prostora koji film istražuje kroz različite elemente – od istraživačkih metodologija, arhiviranja, restauracije, gledanja, slušanja, do spekulacija koje privremeno popunjavaju praznine u arhivima ili sjećanju. Prezentiranjem dijelova videozapisa, intervjua i plakata; printanjem dnevnika i fotografija; sudjelovanjem u zajedničkim kolažima i stvaranjem novog rječnika, stvaramo prostore za solidarnu praksu u filmu, temeljene na ideji kina kao događaja i prostora za (ponovno) susretanje. Izložba će se otvoriti u 20 sati performativnim predavanjem Dine Pokrajac: 'Resist, She Said'. 

Na samom kraju mjeseca, 30. svibnja u Galeriji kluba Kocka otvara se izložba Krisa Komljenovića, Galapago: Homunkul, kao dio qFesta. Kroz scenografiju, kostimografiju i performans autor dočarava imaginarni svijet u kojem obitava Homunkul, lik koji utjelovljuje žalovanje, tj. iskustvo žalovanja kvir osobe za kvir osobom. Autor žalovanje stavlja u kontekst inspiriran estetikom kršćanstva i srednjovjekovnog pučkog kazališta, s naglaskom na spajanje inherentne teatralnosti kršćanstva i svojevrsnog amaterizma pučkog kazališta. 

Na pozornici Amfiteatra ovog mjeseca će se naći brojni, kako izvedbeni tako i koncertni, programi. Izdvojimo instrumental rock koncert Bizon, Luka Krstulović, Dragan Đokić (3.5.), multimedijalni koncert 6 METARA, Vedran Ružić (10.5.), plesnu predstavu Koraljke Begović Playing Reality (17.5.), plesnu predstavu Studia za suvremeni ples Žar ptica (24.5.), predstavu 5. Festivala neobičnih obitelji - 'Disculpa si te presento como que no te conozco' (Oprosti mi što te predstavljam kao da te ne poznajem) španjolske grupe La Pequeña Victoria Cen (25.5.), plesnu predstavu umjetničke organizacije Malo sutra Heroes (31.5.).

Osim toga Amfiteatar će u nedjelju 12.5. ugostiti i Konferenciju 'Stanovanje - pravo ili privilegija?' koja se održava u organizaciji Europske koalicije za pravo na stanovanje i grad u suradnji s Društvom arhitekata Splita i Pravom na grad. Program u Amfiteatru uključuje radionice za javnost: radionicu o sindikatima podstanara (nastavno na radionicu o stanarskim pravima), radionicu o turistifikaciji, radionicu o zadružnom stanovanju i završni panel 'Pravo na dom - Kakve nacionalne i europske politike za sigurno i dostupno stanovanje trebamo?'.

Za subotu 18. svibnja Cirkus Kolektiv je pripremio šarolik program koji počinje u 18 sati općim kvizom znanja 'Cirkviz' s osvrtom na tradicionalni i suvremeni 'cirkus', a kao uvod u ono što slijedi u 20.30 sati - večernji program 7. Open stagea, otvorenu večer performansa. Napominjemo i da se zainteresirani afirmirani i neafirmirani umjetnici koji žele prezentirati svoje umjetničke točke na 7. Open stageu još mogu prijaviti i to do 12. svibnja.

Ovo je samo dio programa za svibanj, a cijeli program je dostupan na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih. Tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

Vaša reakcija na temu