Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Pitali smo mlade kakvu Europu žele, evo njihovih odgovora
EU izbori: iskoristi svoj glas Piše: Sponzorirano

Pitali smo mlade kakvu Europu žele, evo njihovih odgovora

Čuli smo raznovrsne ambiciozne prijedloge

Uoči nadolazećih izbora za Europski parlament mlade u Splitu pitali smo kakvu Europu žele. U anketi koju smo proveli među nasumičnim prolaznicima, mahom studentima, dobili smo raznovrsne ambiciozne prijedloge. 

Neki su zadovoljni s postojećim stanjem u Europi. Drugi bi, pak, htjeli poprilično mijenjati, primjerice, obrazovani sustav, stanje u gospodarstvu, mehanizme zaštite okoliša… U nastavku pročitajte što su nam sve rekli. 

Krešimir, mrežni inženjer 


- Lijepu, krasnu - ovakvu kakva već je!

Petra, studentica građevinarstva na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije 


- Želim više programa za studente koji omogućavaju studiranje u inozemstvu. Također, još putovanja za studente u Erasmus programu. 

Nina, studentica Sveučilišnog studija Komunikacija i mediji

 

- Želim Europu koja ulaže u mlade jer su oni zapravo njena budućnost. Iz tog razloga želim i da budu više uključeni u sve aspekte. Želim bolju edukaciju mladih jer ako educiramo one na kojima svijet ostaje - i Europa će biti bolja kad nove generacije postanu starije, znat će što i kako trebaju raditi. 

Osim toga želim da se više europskih sredstava ulaže u bolju infrastrukturu za bolju povezanost među državama, osobito u željeznice, te da nam prijevoz bude jeftiniji. Ako se to ostvari, ljudi će više putovati i različite kulture međusobno će se upoznavati. 

Maja, studentica kemijskog inženjerstva na KTF-u


- Ponajprije želim Europu koja osigurava veću mogućnost zapošljavanja, posebice mladima te u kojoj će mladi više biti uključeni u politiku. Također, potrebna je veća briga i podrška o mentalnom zdravlju jer je ono, po meni, najbitnije, a zatim sve ostalo. 

Nina, studentica kemijskog inženjerstva na KTF-u


- Želim Europu koja se više fokusira na mlade, a ne na tradiciju i koja mladima daje više prilika. Također želim da ima više ravnopravnosti među ljudima, primjerice među spolovima i rasama. Kao studentica smatram da bi Europa trebala modernizirati sveučilišta i obrazovanje općenito. 

Kristina, studentica KTF-a


- Želim obrazovanu i moderniziranu Europu! Želim da se što više ulaže u obrazovanje i u zelene projekte da se poboljša okoliš. Želim da se pomogne mladima kako bi oni mogli napredovati. Obrazovanje je jako bitno, odnosno potrebno je unaprijediti obrazovni sustav. Učenike treba poticati da stvaraju afinitet prema nečemu i da uistinu shvate ono što njih zanima kako bi svi bili bolji u svojoj struci, odnosno profesiji. 

Toni, student računarstva na FESB-u 


- Dobra mi je ovakva kakva je trenutno. Meni je sve dobro, ništa mi ne fali. Ima sunca, ima kava i to je to.

Marina, studentica KTF-a


- Trebalo bi smanjiti ugljikov dioksid, još barem upola. Globalno je zatopljenje prisutno što se može i vidjeti po naglim promjenama temperature, ovo je ludnica. Osim toga treba poboljšati obrazovanje. Također, želim da se što manje šuma krči i da svima bude omogućeno da imaju svoj vrt kraj kuće, da nisu sve samo zgrade, beton i vrućina! 

A kakvu vi Europu želite? Imate priliku sudjelovati u njenom oblikovanju izlaskom na izbore za Europski parlament. U Hrvatskoj će se održati 9. lipnja 2024. Hrvatski državljani stariji od 18 godina izabrat će 12 zastupnica i zastupnika. Dodatne informacije mogu se pronaći na poveznici

***

Objava je realizirana uz potporu Europskog parlamenta. Za sadržaj je odgovoran isključivo Dalmatinski portal. 

Vaša reakcija na temu