Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Hobotnica u bundevi

RECEPT Hobotnica u bundevi

Ukusno i hranjivo

Mnogi bundevu koriste kako bi od nje skuhali krem juhe, pržili je izrezanu na tanke ploške, u razno-raznim slatkim i slanim pitama, a portal  Doktore, hitno! donosi recept kako bundevu iskoristiti ‘umjesto peke’. U njoj, naime, u svojoj kućnoj pećnici možete ispeći – hobotnicu.

Mnogi će se zgroziti na samu ideju, no one čija nepca vape za nečim novim, a zasitili su se hobotnice ispod peke s krumpirima ili na hobotnice na salatu, ovaj recept bi mogao zanimati, pogotovo zato što je jako jednostavan.

Potrebno vam je

Jedna oveća okrugla bundeva

Hobotnica čija će veličina ovisiti o zapremini bundeve kada je izdubite

2 dcl maslinovog ulja

2 dcl bijelog vina

3 suha lovorova lista

Sol i papar

Priprema

Ovećoj bundevi odrežete vrh, tako da vam on ostane kao poklopac. Bundevu izdubite tako da vam na kori s unutrašnje strane ostane tri-četiri centimetra njezinog ‘mesa’. Hobotnicu možete prethodno obariti u posoljenoj vodi. Obarenu je stavite u izdubljenu bundevu, dodate sastojke, poklopite poklopcem kojeg ste odrezali s vrha bundeve i stavite u dublji lim peći u pećnicu na 200 stupnjeva. Ovisno o veličini bundeve i hobotnice, preporučeno ju je peći od 40 do 50 minuta.

Kada je hobotnica mekana, tako da kroz nju možete probosti vilicu, ona je gotova. Izvadite je iz bundeve, izrežete, a žlicom izdubite meso koje je na kori bundeve ostalo, te servirajte uz sokove koji su ostali nakon pečenja.

Za prilog možete izabrati neku salatu ili bilo koje drugo kuhano ili prženo povrće.

Nutritivne vrijednosti

Bundeva je puna beta karoten, odnosno vitamina A, luteina, i zeaksantina, koji osim ljepoti i zdravlju kože pomaže i zdravlju naših očiju, očuvanju vida. Osim toga bogata je i vlaknima.

I bundeva i hobotnica imaju nisku energetsku vrijednost.

Hobotnica je pak puna proteina, izvrtan je izvor selena, cinka i magnezija.

Osim što ćete se zabaviti, skuhati nešto neobično i vizualno atraktivno, u svoj organizam unijet ćete sve što vam je potrebno kako biste se pripremili na nadolazeće ljetne izazove.

Vaša reakcija na temu