Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Čekaju li nas poskupljenja u turističkoj sezoni?

Čekaju li nas poskupljenja u turističkoj sezoni?

'Imamo klasičnu sezonalnost i svi nastoje zaraditi što više u što kraćem vremenu'

U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga. Rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto. Najgori scenarij s početkom turističke sezone moglo bi biti suočavanje s novim valom divljanja cijena.

Ivica Žuro, ekonomski stručnjak, vjeruje da će biti pokušaja povećanja cijena jer 'jednostavno nikad nije dovoljno'.

'Osim toga, imamo klasičnu sezonalnost turizma i svi nastoje zaraditi što više u što kraćem vremenu. Samo je pitanje dokle to može? Mislim da će biti pokušaja podizanja cijena, ali isto tako je za očekivati da će biti i dozivanja razumu jer jednostavno preko nekih granica praktički se više ne može. 

Imamo situaciju da su neki naši infrastrukturni objekti kao što su zračne luke podigli takse nekoliko puta. Imali smo riječki slučaj gdje putnici idu sa svojim koferima preko cijelog parkinga do rampe zbog toga što je autobusnim kompanijama koje ih prevoze podignuta taksa i postalo im je skupo ući u krug zračne luke', rekao je Žuro za HRT

Naglasio je kako to šalje jako lošu sliku o nekim destinacijama.

'Moramo stimulirati dolazak turista na sve moguće načine, a s ovakvim 'pucnjem u nogu' ne radimo ništa dobro', kazao je Žuro.

Smatra da se cijene pomalo otimaju zdravom razumu te da za to nema opravdanja. Apartmani koji su lani bili 60-ak eura u Dalmaciji ove godine koštaju duplo. 

'Ako je riječ o dobro održavanom objektu koji ima sadržaje poput bazena, parkinga, koji je na dobro povezanoj lokaciji, nećete morati snižavati cijenu jer potražnja konstantno postoji', naveo je. 

Rasle su plaće u državnom i javnom sektoru, nekima i do 200 eura. Rasla je i privatna štednja građana, kupovale su se državne obveznice. Međutim industrijska proizvodnja i izvoz bilježe pad.

'Imamo situaciju da moramo stvoriti preduvjete za investicije privatnog sektora, moramo poticati proizvodnju, pored poljoprivrede i proizvodnje hrane moramo prerađivačku industriju dovesti na višu razinu, moramo dalje poticati zelenu i digitalnu tranziciju', kazao je Žuro.

Sa smanjenjem proizvodnje, koja je ionako oskudna u Hrvatskoj, Žuro je rekao kako je za očekivati da će cijene hrane i dalje rušiti životni standard.

'Najskuplje je biti prepušten tržištu i uvoznom lobiju da određuje cijene po svom nahođenju', zaključio je. 

Vaša reakcija na temu