Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: V. Čuljak, M. Gradečak U Vukovar pristižu posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske, počeo festival 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ'

U Vukovar pristižu posjetitelji iz svih krajeva Hrvatske, počeo festival 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ'

Sudjeluje i niz Dalmatinaca

Na Dan grada Vukovara, 3. svibnja, u Vukovaru je svečano otvoren 6. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ'. 

Tijekom puna tri dana, ovaj će jedinstven festival u Vukovaru okupiti Hrvatsku u malom, uz središnju temu autohtonih hrvatskih jela. Uz čak 600 sudionika koji će predstavljati sve najbolje od hrvatske zaštićene nematerijalne kulturne baštine, predstavit će se i neke od najznačajnijih turističkih manifestacija i destinacije. Posjetitelje očekuju i eno-gastro prezentacije s tradicionalnim hrvatskim delicijama i ponajboljim vinima, dječji programi i kreativne radionice, ulična kazališta i bogat zabavno-koncertni program. 

'Sva bogatstva nematerijalne kulturne baštine ponovno su došla u naš grad', naglasio je na početku zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Posebno je istaknuo da ovaj festival pokazuje zajedništvo Hrvatske u Vukovaru. Dodao je da je iznimno važno čuvati bogatstvo  hrvatske nematerijalne baštine, koje se može očuvati samo prenošenjem na mlađe generacije.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić tijekom svečanog otvorenja naglasila je da je festival od iznimnog značaja za Vukovar i u turističkom  smislu jer privlači brojne posjetitelje, što generira pozitivne turističke brojke. 

'Vukovar razvija turizam manifestacija a ovo je jedna od onih koja zaista privlači turiste. Smještajni kapaciteti popunjeni su, što govori puno o njenoj vrijednosti. Broj noćenja povećava se za oko 30 posto u vrijeme festivala i to su sjajni rezultati. Sigurni smo da će se brojne djelatnosti turizma, poput ove, uz memorijalni turizam koji je u Vukovaru najzastupljeniji, velikim koracima razvijati u budućnosti', istaknula je Marina Sekulić.

Bogatstvo festivalskog programa u kojem će posjetitelji moći uživati do nedjelje, 5. svibnja, očitovalo se i već i samim programom jučerašnjeg svečanog otvorenja u kojem su svoju kulturnu povijest i tradiciju najrazličitijih krajeva Hrvatske predstavili: Viteško udruženje Kumpanjija iz Blata na Korčuli, Kraljice iz Gorjana - Ljelje, povijesno-plesna udruga Kontea iz Konjščine, povijesna postrojba Vitezovi Vranski iz Pakoštana, Sinjske mažoretkinje i mali alkari, KUD Tena iz Đakova, KUD Kolo iz Vukovara, KUD Sveti Juraj iz Krasa na otoku Krku, dječja skupina FA Zagreb-Markovac iz Zagreba, KUD Bjelovar iz Bjelovara, KUD Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, KUU Milan Begović iz Vrlike, Bjelovarski graničari-husari 1756 iz Bjelovara, HORKUD Golub iz Bjelovara, Udruga žena Katarina Zrinski iz Bjelovara, vokalni sastav Kantalice iz Zadra i vokalni ansambl L.I.P.E. iz Siska.

Festival, koji je tijekom punih šest godina izrastao u  vukovarsku tradiciju, postao je jedan od najznačajnijih u Hrvatskoj, a ove je godine proširen na čak pet lokacija. Tako se, uz središnju pozornicu na Trgu Republike Hrvatske, program odvija na Vukovarskom korzu, u perivoju dvorca Eltz, na šetnici uz Dunav i u amfiteatru podno Vukovarskog vodotornja.

Zbog kišnog vremena, veći dio programa prvog festivalskog dana održan je u Sportskoj dvorani 'Danijel Rehak'. No već danas i u nedjelju po planu će se odvijati na Trgu Republike Hrvatske i brojnim drugim gradskim lokacijama.

Nakon jučerašnjeg svečanog otvorenja, večernjim satima program prvog festivalskog dana završen je velikim koncertom koji je održao popularni Jole u punoj Sportskoj dvorani „Danijel Rehak“. 

Partner je ovogodišnjeg izdanja TZ Bjelovar-Bilogora koji će danas u 20 sati u perivoju dvorca Eltz upriličiti  program 'Bilo Bilogore - Bilo Hrvatske' s više od stotine kostimiranih sudionika. Dodatna je atrakcija drugog festivalskog dana i posebna izložba solarnih automobila 'SOELA' koju posjetitelji mogu obići na Trgu Republike Hrvatske od 10 sati.

Organizatori su Grad Vukovar, TZ grada Vukovara, agencija Organizatori bez granica i Hrvatska kuća 'Materina priča'. Uz TZ Bilogora-Bjelovar, kao partneri Festivala, ove godine sudjeluju Zadruga Vrhunsko vukovarsko, Gradski muzej Vukovar, Lovačko društvo Zrinski i Vukovarski vodotoranj.

Svi detalji programa 6. festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija 'SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ' mogu se pronaći na službenoj web-stranici

Vaša reakcija na temu