Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Dr. Srića: Alergija se može definirati kao bolest modernog doba

Dr. Srića: Alergija se može definirati kao bolest modernog doba

Svaka treća osoba u EU pati od nje

Više od 150 milijuna građana EU - gotovo svaka treća osoba - pati od kronične alergije, 70 milijuna Europljana ima astmu, oko 100 milijuna živi s alergijskim rinitisom, a 17 milijuna s alergijom na hranu. 

Procjenjuje se kako će do 2025. polovica cjelokupnog stanovništva EU-a biti pogođena ovim bolestima. Klimatske se promjene događaju, utječu na sve oko nas pa tako i na obolijevanje od alergija i ostalih bolesti dišnog sustava.

Primarijus dr. Saša Srića, internist, pulmolog, voditelj Odjela opće interne medicine u KBC Zagreb, za HRT naglašava važnost ozbiljnog pristupa alergijama.

Iako su neki možda alergije smatrali samo prolaznim tegobama, njihov sve veći broj i utjecaj na kvalitetu života zahtijevaju ozbiljan tretman.

- Alergija se može definirati kao bolest modernog doba, a njezina incidencija dramatično raste - ističe dr. Srića. Potrebno je pravovremeno prepoznati simptome, dijagnosticirati alergiju i započeti odgovarajući tretman.

Simptomi alergijskih reakcija variraju, ali uključuju curenje nosa, svrbež očiju i kašalj. Prepoznavanje tih simptoma i obrat liječniku ključni su za adekvatan tretman. Dr. Srića također naglašava važnost izbjegavanja alergena, iako to može biti izazovno.

Srića je objasnio da su alergijske reakcije sezonske, a mnoge se javljaju upravo tijekom ovog dijela godine kada su alergeni u zraku najintenzivniji.

Osim kod odraslih, simptomi su slični i kod djece.

- Ako primijetite simptome kao što su curenje nosa, svrbež očiju ili kašalj, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se postavila točna dijagnoza i započeo odgovarajući tretman - naglašava dr. Srića.

Uz to, dr. Srića upozorava na neopravdano korištenje antibiotika u slučajevima alergijskih reakcija, ističući da je važno educirati pacijente o pravilnom pristupu i tretmanu alergija.

Vaša reakcija na temu