Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot / Provjereno Zadar na putu da postane međunarodni centar za minimalno invanzivnu ginekologiju

Zadar na putu da postane međunarodni centar za minimalno invanzivnu ginekologiju

Kirurši nož gubi bitku

Iduće godine Zadar bi trebao postati prvi međunarodni centar u Hrvatskoj za minimalno invanzivnu ginekologiju. Kirurški nož gubi bitku u ginekologiji u odnosu na endoskopiju. Uz obrazovanje domaćih i stranih ginekologa-kirurga, upravo u Zadru, najbitnije je da to ujedno podiže i kvalitetu liječničke usluge i za pacijentice.

Dva mlada zadarska liječnika imaju velike ambicije da nauče sve najnovije iz svijeta ginekološke kirurgije. I ne samo to nego da sva svoja znanja i vještine prenesu i mnogo starijim kolegama iz Zadra, Hrvatske i cijeloga svijeta. Ovako je to bilo nedavno u zadarskoj bolnici na edukaciji iz ginekološke endoskopije, javlja HRT.

- Moramo skupiti određeni broj ispitanika i polaznika gdje mi kao mentori evaluiramo i certificiramo njih i nakon toga dolazi neka vrsta Odbora europskog društva za ginekološku endokrinologiju koje procjenjuje naš centar - rekao je Frane Markulić, specijalist ginekologije iz Zadra.

Još nekoliko ovakvih intenzivnih tečaja, te valjana, odgovarajuća, skupa oprema i Zadar bi početkom iduće godine trebao postati Centar minimalno invanzivne ginekologije, s ova dva instruktora, s tendencijom širenja kadra.

- Međunarodnog u Zadru gdje će se moći doći educirati ginekolozi iz cijeloga svijeta kako bi dobili međunarodno priznati certifikat - dodao je Luka Matak, specijalist ginekologije.

Davne 1999. izvela se prva laparaskopska operacija na zadarskoj ginekologiji. Klasične operacije sve se više istiskuju.

- Mi danas otprilike na odjelu ginekologije gotovo 85 posto zahvata radimo endoskopskim putem - rekao je Luka Matak.

Što bolja znanja i vještine iz minimalno invanzivne laparaskopije u odnosu na klasičnu kirurgiju znače za naše pacijentice?

- U smislu postoperativnog oporavka, u smislu smanjenja komplikacija operacije i ono što mi zovemo morbiditeta - objasnio je Frane Markulić.

Oprema se nabavlja i financirat će se mahom europskim novcem.

- To su izrazito sofisticirane stanice koje služe za simulaciju stvarnih uvjeta u ginekološkim operacijama - rekao je Frane Markulić.

Kad je već potrebna, svaka kvalitetnija liječnička usluga, itekako, veseli pacijentice. A upravo minimalno invazivan ginekološki zahvat jamči, među ostalim, i kvalitetniji život nakon operacije.

Vaša reakcija na temu