Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO: DAN MARJANA Plato ispred Zoološkog vrta i danas je prepun Splićana. Još imate vremena pridružiti se

FOTO/VIDEO: DAN MARJANA Plato ispred Zoološkog vrta i danas je prepun Splićana. Još imate vremena pridružiti se

Nakon dječjeg dijela zabave slijedi nastup Harpoon blues benda, 058 benda, Srdela blues benda i Afterfirea

Idealno proljetno vrijeme natjeralo je Splićane da se u velikom broju okupe na proslavi Dana Marjana.

Budnica limene glazbe škole Josipa Hatzea, koja je svirala od Hrvatskog narodnog kazališta do Marjanskih skala, najavila je program proslave tog dana. Sve generacije Splićana okupirale su plato ispred Zoološkog vrta gdje se održava centralni dio proslave i cjelodnevni glazbeni program.

Jutarnji dio zabave namijenjen je bio mališanima koji su nastupali, plesali, zagrijavali atmosferu i animirali odrasle.

- Odlično je. Važno je da cure guštaju. Inače često odemo na Marjan, a pogotovo kada djeca imaju organizirane aktivnosti u kojima mogu sudjelovati. Važno je samo maknuti se iz kuće, pogotovo na ovako lijep dan - kazala nam je Ivana, majka dviju djevojčica koje je tijekom ove kratke izjave izgubila iz vida barem tri puta. 

Fotogalerija: Dan Marjana | foto: Radomir Đurđević

Stigle su autobusom, besplatnom Prometovom linijom koja je povodom tog dana prometovala svakih 20 minuta.

- Ma ludilo je. Dobro je da ne visimo stalno po gradu, a lijepo je kad imaš dodatni povod za popeti se na ovo mjesto. Planiramo tu sigurno ostat par sati. Imamo i ćevapa za pojest tako da se ne moramo kući vraćat za ručak - u glas su nam kazali mladići koji su Rivu danas zamijenili Marjanom.

Taman dok smo s njima razgovarali kraj nas je prošao Hrvoje Cokarić sa svojom magaricom Marinom. Samo, ovom prilikom ga ne zovemo Cokarić, već Marko Uvodić. Posjetiteljima je pričao pripovijetke Uvodića, objavljene u njegovom djelu Libar. U središtu  priče je suživot čovjeka i magarca u Splitu, početkom 20. stoljeća, a magarica Marina u toj priči ipak plijeni više simpatija prolaznika.

- Marina ima 12 godina, ali je riječ o vrlo mladoj curi jer dalmatinski magarac može živjeti do 40 godina ako se o njemu dobro brine. U Zoološkom je sada 10 magaraca koji s Prirodoslovnim muzejom sudjeluju u projektu Dalmacija storytelling - kazao je Cokarić, inače zaposlenik Zoološkog vrta i veliki ljubitelj magaraca.

Među brojnim posjetiteljima pronašli smo i Marka Pejnovića, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan.

- Napravili smo bogatiji program nego bilo koje godine do sada, imamo nastupe, suhozidne radionice, penjanja po Šantinim stinama… Moram priznati da sam inzistirao i prošle i ove godine da glazba bude ovog tipa. Organizirali smo i klape na Prvoj vidilici, limena glazba je bila od HNK, imali smo i storytelling. Animator kojeg smo angažirali jedan je od najboljih u Hrvatskoj - imali smo ga i prošle godine - iako je bilo interesa i drugih animatora - rekao je Pejnović.

Na komentar o novim klupama na Zvončacu, parku koji je također u obuhvatu park-šume, rekao je da je obnavljanje sadržaja po Marjanu sporedna stvar, no građanima je baš taj dio opipljiv.

- Najbitnije je po meni, i to je ono zbog čega sam doveden ovdje, donijeti Plan upravljanja Javne ustanove. Uz to, moramo donijeti i Mjere zaštite, jer je to dokument koji ima pravnu težinu, ali i novu geodetsku podlogu cijelog Marjana. Sva tri dokumenta su poslana Ministarstvu gospodarstva i sad čekamo njihovu potvrdu, a nakon što se potvrde geodetska podloga i mjere zaštite, dokumenti odlaze na usvajanje na Gradsko vijeće. Rezultat toga trebao bi biti upis posebnog pravnog režima na sve čestice na Marjanu. Tada je Marjan zaštićen do kraja. Ako ja ta tri dokumenta ostvarim u svom mandatu, smatram da sam uspio - poručio je ravnatelj Javne ustanove.

Povodom ovog dana smatra kako mladim generacijama treba usadit svijest da održavaju čistoću, svijest o važnosti razdvajanja i pravilnog odlaganja otpada jer to smatra najvećim problemom i na Marjanu.

Na tragu te priče, nadamo se da će svi nakon proslave pokupiti svoje smeće i brinuti o staroj i vrijednoj park-šumi koja danas slavi svoj dan. U slučaju da se premišljate oko odlaska na Marjan, još imate vremena uputit se na plato ispred Zoološkog gdje će do 17.30 sati trajati program za odrasle. Nastupit će Harpoon blues bend, 058 bend, Srdela blues bend i Afterfire. Ne morate se brinuti za spremanje hrane i pića, sve možete kupiti na platou ispred Zoološkog vrta.

Vaša reakcija na temu