Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Društvo arhitekata Splita organizira konferenciju 'Stanovanje - pravo ili privilegija?'

Društvo arhitekata Splita organizira konferenciju 'Stanovanje - pravo ili privilegija?'

Od 9. do 12. svibnja

Društvo arhitekata Splita će u svibnju ove godine u Splitu ugostiti članice i članove Europske koalicije za pravo na stanovanje i grad (European Action Coalition for the Right to Housing and to the City).

Konferencija koalicije trajat će od 9. (četvrtak) do 12. svibnja (nedjelja) na različitim lokacijama u Splitu, uz fakultativni izlet i radnu akciju u Krvavici kraj Makarske u ponedjeljak, 13.5. 

Tijekom petodnevnog programa održat će se javne diskusije, šetnje i akcije gdje će razgovarati o stambenoj krizi te pritisku turizma na javne prostore i stambeni fond gradova. U sklopu programa održat će se radionice o mogućnostima organiziranja građana u sindikate podstanara i stambene zadruge kao jedan od načina rješavanja vlastitog stambenog pitanja. Dodatne objave o programu popratite i na Facebook stranici.

Donosimo program:

Četvrtak 09. 05.

18.30 - 20.30 / Kino Zlatna vrata 

Stanovanje u post-socijalističkom kontekstu - panel diskusija o stambenim politikama u Hrvatskoj i regiji:

'Na panelu o stambenim politikama razgovarat ćemo o modelima stambenog zbrinjavanja od dvadesetog stoljeća do danas s naglaskom na zemlje socijalističke Jugoslavije i druge postsocijalističke zemlje u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Zajednička povijest kolektivne stanogradnje te stvaranja društvenog stambenog fonda promotrit će se i kroz sličnosti i različitosti u modelima privatizacije 90-ih godina kojim je stambeni fond prešao u domenu investicije i špekulacije kako bi sagledali gdje smo danas po pitanju stanovanja te time otvorili raspravu o potrebama i mogućnostima u rješavanju aktualne stambene krize', kažu organizatori.

Panelisti: 

Iva Marčetić (Uni Kassel, Pravo na grad), Sanja Matijević Barčot (FGAG), Jovana Timotijević (Ministarstvo prostora), Eniko Vincze (Babeş-Bolyai Universit)

moderatorica: Antonija Komazlić

Petak 10. 05.

15.00 - 18.00 s početkom na Bačvicama 

5 stars of Split's tourism - vođena tura splitskim prostornim anomalijama

'Šetnja u trajanju od tri sata obrađuje dva paralelna ali povezana tematska sloja. Prvi je širi urbanistički pregled koji gradski stambeni fond i prateće javne prostore i sadržaje stavlja u kontekst te stvara slike vizija stanovanja i grada koje su se nizali kroz vrijeme. Kroz urbanističku analizu dotičemo se utjecaja turizma na gradsko tkivo i javni stambeni fond, ilegalne gradnje nekad i danas, standarda stanovanja i načina na koji se gradsko tkivo prilagođava i transformira pod pritiskom turizma. Usporedno s ovom analizom dotaknut ćemo se pet konkretnih primjera hotela nastalih na prostorima rezerviranima za javnu društvenu infrastrukturu i ispričati priče svakog od njih', objašnjavaju.

18.30 - 20.30 / Dom mladih - Trokut 

Turizam naš svagdašnji - panel diskusija o utjecaju turizma na naše gradove

'Na panelu o turistifikaciji pričat ćemo o subjektivnom doživljaju grada i načinima na koji ga turizam transformira. Također, osvrnut ćemo se na ulogu države i javnih politika kao akceleratora turistifikacije. Uz razgovor o utjecajima koje turizam ima na krizu stanovanja, pričat ćemo i o javnim prostorima i uslugama kao integralnim elementima kvalitete stanovanja, a koji su također pod pritiskom prenamjene u turističke svrhe. Raspravit ćemo na koje načine se zajednice odupiru ovim pritiscima, kada su uspješne i kako naši gradovi mutiraju da bi ostali na životu', kažu.

Panelisti:

Ana Gago, Sonja Dragović (UDRUGA KANA, ISCTE-IUL), Enes Ćerimagić (Zelena akcija, Srđ je naš), Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju)

moderatorica: Tea Truta

Subota 11. 05.

10:00 - 13:00 / DAS i Kino Zlatna vrata 

Radionice za javnost 

paralelni program: 

- radionica o stanarskim pravima

- radionica o turistifikaciji 

- radionica o zadružnom stanovanju (Zadruga Otvorena arhitektura)

14.30 - 18.00 Vranjic

Na rubu turizma - zajednice na čekanju - Vođena tura Vranjicom

'Na šetnji kroz Vranjic razgovarat ćemo o direktnim utjecajima koje loše upravljanje prostorom ima na zdravlje i sigurnost stanovnika. Na ovoj ‘drugoj strani’ Splita razmotrit ćemo što se događa u prostoru kojeg žrtvujemo u ime dominantnih narativa, industrije nekada, a turizma danas. Šetnju organiziramo u suradnji s inicijativom ‘Mjesto koje hoće živjeti 2020 i udrugom KoST. Kroz šetnju ćemo se pobliže upoznati s višegodišnjom borbom lokalnih inicijativa za dostojanstven život i uvjete stanovanja', jasni su organizatori. 

18.30 – 23.00 Kopilica

Projekcija filma i performativno predavanje 

Nakon šetnje pripremljen je program uz glazbu i druženje na igralištu u Kopilici gdje će se održati projekcija filma 'Mjesto koje hoće živjeti' i performativno predavanja umjetnice Katerine Duda.

Nedjelja 12. 05.

15.00 - 17.00  Amfiteatar Doma Mladih 

Radionice za javnost

paralelni program: 

- radionica o sindikatima podstanara 

- radionica o turistifikaciji 

- radionica o zadružnom stanovanju 

17.30 - 19.30  Amfiteatar Doma Mladih 

Završni panel - Pravo na dom - Kakve nacionalne i europske politike za sigurno i dostupno stanovanje trebamo?

'Na zaključnom panelu osvrnut ćemo se na kontekst stambenih prilika u Hrvatskoj i Europi i pokazatelje koji nam o tome govore, te će u tom kontekstu biti predstavljeni projekti i istraživanja članica koalicije i drugih organizacija. Podatke ćemo raspraviti u kontekstu nacionalnog plana stambene politike, te onoga što od njega možemo očekivati te ćemo promotriti značaj europske politike na temu stanovanja te na koji način se stanovanje promatra u nadolazećim europarlamentarnim izborima', dodaju za kraj.

Panelisti:

Angelina Svirčić Gotovac (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu), Lidija Butković Mićin (Sveučilište u Zadru) uz izlaganja radnih skupina EAC-a

moderator: Mauro Sirotnjak

Vaša reakcija na temu