Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: JVP Makarska (ilustracija) EU će rasporediti vatrogasce iz 12 zemalja na potencijalna mjesta šumskih požara

EU će rasporediti vatrogasce iz 12 zemalja na potencijalna mjesta šumskih požara

Proaktivna mjera

Europska unija ovog ljeta planira rasporediti više od 500 vatrogasaca iz 12 zemalja na važnim lokacijama u Europi kako bi pomogli u borbi protiv šumskih požara.

Oni će pomoći lokalnim vatrogasnim brigadama u Francuskoj, Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj i drugim zemljama, piše dpa navodeći priopćenje Europske komisije objavljeno u utorak.

'Ta proaktivna mjera jača europsku spremnost za borbu protiv šumskih požara i ublažava njihov razarajući utjecaj na živote, domove i okoliš', kaže se u priopćenju.

EU je napravio slične planove za prošlogodišnju sezonu šumskih požara, iako u manjem opsegu.

Kako bi bila bolje opremljena za borbu protiv šumskih požara, EU se sada oslanja i na posebnu flotu protupožarnih zrakoplova.

Ona se sastoji od 28 zrakoplova i četiri helikoptera stacioniranih u 10 država članica. Među njima, i dva su zrakoplova iz Hrvatske.

Prošle godine više od pola milijuna hektara uništeno je u šumskim požarima u EU.

Što se tiče opožarenog područja, to čini 2023. jednom od najgorih godina za šumske požare u EU-u, prema izvješću Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije.

Vaša reakcija na temu