Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Ronioci čistili trogirsko podmorje

FOTOGALERIJA Ronioci čistili trogirsko podmorje

Akcija je održana u subotu, a izvađena je značajna količina otpada

Prva ovogodišnja ronilačko ekološka akcija čišćenja podmorja u Trogiru održana je u subotu. Ove je godine akcija obuhvatila izrazito važno obalno područje luke Trogir, na potezu od Lučice do luke Banj na otoku Čiovu.

Akcija je održana u suradnji Turističke zajednice grada Trogira sa Seastorm rental, a sudjelovalo je oko 100 ljudi od kojih je polovica ronioca iz Trogira te drugih ronilačkih klubova iz Mostara, Osijeka, Vukovara i Podstrane koji inače sudjeluju na ovakvim akcijama.

Uz njih sudjelovali su i brojni vrijedni volonteri koji su pomagali pri izvlačenju morskog otpada, a sve uz potporu lučice Banj, članova JVP Split i HRM-a.

EKO Trogir akcija svake godine nastoji proširiti svijest o važnosti očuvanja morskog ekosustava, a da u tome uspijeva svjedoči veći broj volontera na svakoj akciji te uključivanje drugih dionika iz destinacije i šireg područja. Ove je godine važnost ekološke akcije prepoznao hotel Brown Beach House te Yamaha Centar Trogir, a u akciju su se uključili i vlasnici plovila na području luke Trogir.

Tijekom akcije koja je započela u 10.00, a završila oko 13.00 sati, iz mora je prikupljena zamjetna količina raznovrsnog morskog otpada među kojim dominiraju plastične i staklene čaše, boce, odbačeni ribolovni alat, felge, konopi i ostali sitni otpad. Između ostalog, ronioci su u planu imali prikupljanje većeg otpada pa su se tako izvukli i automobilske gume, stolice, kante, stalke, suncobrane, sanitarni i ostali otpad kojeg su odložili u dvije baje koje je ustupila komunalna tvrtka Trogir holding. Nakon akcije čišćenja ronioci su potvrdili da je podmorje na potezu od Lučice do luke Banj sada čisto te da su ekološke prijetnje za morski ekosustav značajno umanjene.

Cilj ovakvih akcija je doprinijeti podizanju svijesti o važnosti preventivnih i kontinuiranih akcija čišćenja morskog područja ali i usvajanju svakodnevnih ekološko prihvatljivih navika lokalnog stanovništva i turista. Uspjeh u promijeni ponašanja i navika, posebice u vidu bacanja krupnog otpada (peći, perilica, kanta, stolica i slično) uveliko bi umanjio razinu onečišćenja mora i prijetnje morskom okolišu, a ovakve bi akcije bile usmjerene redovitom održavanju i uklanjanju otpada koje je posljedica vjetrova i drugih prirodnih nepogoda.

Upravo zato Turistička zajednica grada Trogira i Seastorm rental svake godine prije i poslije turističke sezone nastoje ronilačko-ekološku akciju podići na veću razinu i uključiti zajednice, poduzeća i udruge iz Trogira, ali i ostalih gradova, a sve kako bi se osvijestila problematika održavanja kvalitete morskog ekosustava postala.

Vaša reakcija na temu