Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović EPILOG RADOVA U LUCI: Pomorski redari prekoračili ovlasti, Lučka uprava ima zakonsku obavezu održavanja

EPILOG RADOVA U LUCI: Pomorski redari prekoračili ovlasti, Lučka uprava ima zakonsku obavezu održavanja

Zamjenik Ivošević je tvrdio suprotno

Vice Mihanović, ravnatelj splitske Lučke uprave, zakonito je izvodio radove u luci, a pomorski redari su prekoračili ovlasti. Rezime je to inspekcijskog nadzora kojega je provela Lučka kapetanija Split nakon prijave iz Banovine da se bez građevinske dozvole izvode radovi na kabelskom raspletu i opskrbnim ormarićima na pomorskom dobru. 

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević je, podsjetimo, na društvenim mrežama prozivao Mihanovića zbog radova, tvrdio je da se na tom području ne smije raditi  prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima. Inspekcija u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je utvrdila suprotno.   

- Radi se o nadzoru na lučkom području na kojem pomorski redari lokalne samouprave nemaju nadležnosti, s obzirom na dane ovlasti. Pomorski redar ima pravo nadzora samo na pomorskom dobru u općoj upotrebi, a ne i na lučkom području koje predstavlja posebnu upotrebu pomorskog dobra - stoji među ostalim u rješenju.

Osim toga, piše, radi se o radovima na održavanju lučke podgradnje što Lučka uprava Split kao korisnik luke ima i zakonsku obvezu temeljem zakona  i međunarodnih propisa.

- Stoga se predlaže ministarstvu poduzimanje mjera ukidanja rješenja po kojima su pomorski redari, koji su uredovali na lučkom području, stekli ovlasti nadzora pomorskog dobra, a radi prekoračenja ovlasti, sve temeljeno na  Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama - ustvrdila je inspekcija u rješenju kojeg potpisuje inspektor Ivica Čikotić.

Vaša reakcija na temu