Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO: POČELA JE FEŠTA Uz ovacije publike zavijorila je zastava s kampanela svetog Duje

FOTO/VIDEO: POČELA JE FEŠTA Uz ovacije publike zavijorila je zastava s kampanela svetog Duje

Ivici Matkoviću je ovo bio 35. uspon na kampanel, postavio je i osobni rekord

Malo prije podne zavijorila je hrvatska zastava s katedrale svetog Duje. 

Kao najavu vrhunca Sudamje - proslave Dana grada i blagdana svetog Dujma - zastavu je kao i svake godine na vrh zvonika nebeskog zaštitnika Splita postavio Ivica Matković

Njegovo slobodno penjanje po zvoniku popratile su ovacije građana i turista koji su se zatekli na Peristili i koji su pratili svaki korak iskusnog penjača. Matkoviću je ovo bio 35. uspon na kampanel, ponosan je i što je postavio osobni rekord. 

- Za uspon mi je trebalo 4 minute i 30 sekunda. Mogu reći mi je u 61. godini to osobni rekord. Godine tu čine svoje, ali je važno iskustvo - ponosan je iskusni Matković. 

Tijekom 30-ak godina, koliko se Matković uspinje po kampanelu zbog raznih prigoda, penjao se zbog postavljanja zastave, penjao se i povodom dolaska pape Ivana Pavla II, za proslavu rođendana Hajduka, kao i za potrebe Turističke zajednice, ali i tradicionalno povodom proslave Dana grada. 

Prije nego što su postojali dronovi, u Splitu smo imali Matkovića. Nije se penjao samo kako bi postavio zastavu, već je nadležnima svake godine zabilježio i oštećenja na zvoniku. 

- Sada je zvonik i sve što prati simbol grada u odličnom stanju. Profesionalci su sve to lijepo sredili, jedino bi se trebala obnoviti boja na križu koja je izblijedjela od vremena, a ako im treba pomoć tu sam na raspolaganju - poručio je Matković koji je voljan još puno puta se pentrati po kampanelu. 

Godine koje donosi vrijeme ne smetaju njegovim neobičnim aktivnostima, štoviše očekuje da će se još puno puta uspinjati na zvonik svetog Duje. 

- Uvijek se krećite, bavite se sportom, plivanjem, trčanjem, letenje, ali penjanje po kampanelu prepustite profesionalcima - uz osmijeh je zaključio.

Vaša reakcija na temu