Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: press FOTO Otvoren preuređeni odjel knjižnice na Trsteniku, besplatni upisi djeci i mladima

FOTO Otvoren preuređeni odjel knjižnice na Trsteniku, besplatni upisi djeci i mladima

'Čitajući postaje se pametniji'

Preuređeni Odjel za djecu i mlade Knjižnice Trstenik u Papandopulovoj 25 svečano je otvoren u četvrtak, 2. svibnja,  u popodnevnim satima programom za sve uzraste. Gradska knjižnica Marka Marulića Split ujedno je time započela s besplatnim upisom za sve do navršenih 18 godina u njenu mrežu knjižnica.

Svečanost je započela izvedbom himne i pjesme 'Splite moj' klape Dežgracije te nastupom starijih i mlađih kadeta Mažoretkinja grada Splita. Prisutne je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split Grozdana Ribičić. Naglasila je konstantnu društvenu potrebu ulaganja u promociju i poticanje čitanja kao i osvještavanje svih u obitelji o važnosti čitanja djeci od najranije dobi. Otvaranje i preuređivanje knjižnica u većim gradskim kotarevima, kojima preferiraju i susjedni kotarevi kao što je slučaj Knjižnice Trstenik, prema njenim riječima, jedan je od najboljih načina postizanja tih ciljeva. 

Krenulo je od preuređenja zapuštenog podruma Knjižnice, a završilo preuređenjem i osuvremenjivanjem Odjela za djecu i mlade. Knjižnica u svojoj strategiji planira raditi na novim kotarskim knjižnicama ali bi ravnateljicu, rekla je, veselila i nova, veća Središnja knjižnica s obzirom na to da je postojeću Split već prerastao. Ravnateljica je izrazila i ponos na Grad Split jer je splitska knjižnica jedna od rijetkih koja je djeci i mladima osigurala besplatno korištenje. Najavila je dodatna sadržajna uređenja multifunkcionalnog prostora podruma Knjižnice Trstenik te pozvala stanovništvo na suradnju i kreativne ideje.   

Predsjednik Gradskog kotara Trstenik Damir Barbir rekao je da je knjižnica ulaganje u djecu i mlade, ulaganje u budućnost. Podržava nastavak brojnih ulaganja u kotar koji broji više od 7000 stanovnika, posebno, kako je napomenuo, u vremenu izloženosti niskokvalitetnim sadržajima.

Gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog lijepog projekta koji je nastavak gradnje i uređenja knjižnica u kotarevima i mjesnim odborima diljem Splita te se nada da će biti moguće ispuniti ambicije ravnateljice za novom knjižnicom.

Dinko Peračić, arhitekt koji sa svojim timom stručno pomaže GKMM-u u uređenju novih i u preuređenju postojećih knjižnica, vidi velike kulturne potencijale gradskih knjižnica - kako kod nas tako i svijetu. Smatra da ulaganje u njih znači veliku dobrobit za cijelu zajednicu. 

Voditeljica Knjižnice Trstenik Maja Prizmić rekla je da se čitajući postaje pametniji, razvija mozak, šire vidike, naročito od najranije dobi. Pozvala je djecu da im knjižnica bude njihov dnevni boravak te je ujedno  najavila čitaonice slikovnica za najmlađe, likovne radionice i brojne druge programe koji će se održavati u Knjižnici Trstenik.

Svečanost su uveličali i učenici osnovnih škola Trstenik i Žnjan-Pazdigrad. Učenici Recitatorske skupine 1.b razreda Osnovne škole Trstenik pod mentorstvom učiteljice Jasne Poljaković izveli su recitaciju 'Začuđeni mjesec' Josipa Balaška i pjesmu 'Abeceda'. Recitacije 'Šporki Roko' i 'Mare Krpašina', autora Tonča Petrasova Marovića izvele su učenice 4.d razreda Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad pod mentorstvom učiteljice Tomislave Botice, a recitacije 'Đaci' i 'Čemu se Nena nada', autorice Ivane Brlić Mažuranić izveli su učenici Vito Ordulj i Brigita Družijanić - Kulaš pod mentorstvom učiteljice Natalije Trogrlić. To sve ne bi bilo moguće bez suradnje sa školskim knjižničarkama Anom Longin i Jelenom Poljak.

Za djecu i mlade održana je radionica ilustracije pod vodstvom akademskog slikara Marina Baučića. Radovi sudionika izloženi su u Knjižnici Trstenik.

Svi posjetitelji imali su priliku obići renovirani Odjel za djecu i mlade, kao i preuređeni prostor podruma knjižnice koji je godinama bio neupotrebljiv zbog čestih poplava i koji se uređuje u miltifunkcionalan knjižnični prostor za spremište knjiga, za rad Bibliobusne službe, ali i prostor za različita kulturna i kreativna događanja što je vrijedan doprinos stanovništvu Trstenika. I veliki i mali rado su isprobali VR naočale te mnogi preuzeli pristupnice za upis. 

Naime, GKMM Split je od 2. svibnja započeo s besplatnim upisom svih do navršenih 18. godina života. Ovime je realizirana zadnja faza strateškog cilja - omogućavanja djeci i mladima besplatnog korištenje knjižnice i širokog spektra njezinih usluga; od knjižne građe, preko multimedije, do besplatnog sudjelovanja u kulturno-obrazovnim akativnostima. Ostvarenje tog strateškog cilja u duhu je najrazvijenijih europskih knjižnica pa im se i Split pridružio. 

Odjel za djecu i mlade kao i multifunkcionalan prostor podruma knjižnice preuređeni su u suradnji s arhitektonskim uredom ARP Mirande Veljačić i Dinka Peračića, zahvaljujući sredstvima Grada Splita.

'Knjižnica Trstenik s 2500 korisnika i s 40.000 jedinica građe, s radošću očekuje i nove korisnike, nove knjige i knjižnične sadržaje.  Ovim ulaganjem Gradska knjižnica Marka Marulića Split, kao županijska matična knjižnica, uz podršku Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva kulture i medija nastavlja niz preuređivanja postojećih te otvaranja novih ogranaka i službi kako bi se stanovnicima Splita i Splitsko-dalmatinske županije olakšao pristup knjigama i knjižničnim sadržajima', poručili su njeni predstavnici. 

Vaša reakcija na temu