Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: RAČUN ZA MANČU Saznali smo kako u praksi izgleda fiskalizirana napojnica

VIDEO: RAČUN ZA MANČU Saznali smo kako u praksi izgleda fiskalizirana napojnica

'Kršite zakon kada gostu kažete da ne može karticom ostaviti napojnicu, ali može gotovinom. Ili je primate ili je ne primate'

Od početka 2024. u Hrvatskoj se primjenjuje novi model fiskalizacije napojnica, koje se sada mogu ostavljati i bezgotovinskim plaćanjem karticama, te je utvrđen i neoporezivi iznos od 3360 eura godišnje po osobi. Primi li osoba u kalendarskoj godini svotu veću od toga iznosa, razlika se oporezuje porezom na dohodak po stopi od 20 posto. Iako napojnice gotovo nigdje u Hrvatskoj nisu obavezne, one su prije svega stvar kulture, odnosno manču ćete ostaviti nekome čijom ste uslugom ili proizvodom zadovoljni.

Osim u ugostiteljstvu, u Hrvatskoj je davanje nagrada za dobro obavljenu uslugu uobičajeno za frizerske, kozmetičarske i slične usluge. Međutim, ugostitelji su ti koji su se zalagali za uvođenje bezgotovinskog davanja napojnica jer je rast kartičnog plaćanja kontinuiran u svim poslovnim djelatnostima.

- Ovime su stvoreni uvjeti da gosti ostavljaju više napojnica. Kartične napojnice koje su gosti htjeli ostavljati, a nisu imali mogućnosti, sada napokon ostaju na računima naših djelatnika. Da nismo imali tu opciju, napojnica ne bi došla do zaposlenika - pojašnjava Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

Istaknula je kako su organizirane radionice pomogle shvatiti pravila i kako su svi mahom usvojili nove prakse.

- Što se tiče gosta tu se stvari puno ne mijenjaju, od sada može ostaviti napojnicu gotovinom i karticom. Gotovinsku napojnicu djelatnik evidentira i veže u kasi na račun osobe koja ju je ostavila, a isto je i za kartično ostavljenu napojnicu. Mjesečni iznos prikupljene napojnice poslodavac isplaćuje zaposleniku na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj bazi ili kako se dogovore - kazala je Tabak, a koju smo pitali je li neoporezivi iznos napojnice na godišnjoj razini lako ostvariti.

- To je najveći neoporezivi primitak u smislu dohotka kojeg imamo u Hrvatskoj. Većeg limita od toga u našoj državi nije moguće neoporezivo isplatiti, tako da ne mislimo da je to malo - zaključila je.

Poznato je kako Amerikanci najbolje ostavljaju napojnice, kod njih je to jedna posebna kultura. Isplaćuju se na tjednoj bazi, baš kao i plaća.

- Oni svoj iznos dobiju u potpunosti, onda djelatnici sami sebi uplaćuju zdravstveno i mirovinsko po želji, a kod nas je to obvezno isplaćivati djelatniku. U drugim zemljama u Europi napojnica je oporeziva, u većini zemalja praksa je kao što je kod nas bilo ranije. Ako gost daje gotovinu ona ostaje u potpunosti djelatniku, a sve što prolazi preko kartice plaća se kao dohodak.

Tabak na kraju upozorava sve koji žele primati napojnice:

- Kršite zakon kada gostu kažete da ne može karticom ostaviti napojnicu, ali može gotovinom. Ili je primate ili je ne primate. Treba samo prihvatiti promjenu.

Danijel Nikolla, vlasnik više ugostiteljskih objekata u Splitu, pojasnio nam je kako to izgleda u praksi.

- Kartično plaćanje napojnice je nešto za što smo se borili jako dugo. Bilo je nepošteno da gost ne može nagraditi djelatnika, ako u sebe nema gotovinu. Dosta gostiju, pogotovo stranaca, imalo je praksu kartičnog plaćanja i tada bi konobar ostao bez svoje nagrade. Svaka napojnica danas se fiskalizira, ona se veže za račun gosta, ona se skuplja i isplaćuje djelatniku koji je istu zaslužio. Napojnice smo prije morali izdvajati kako ne bi bilo viška u blagajni, a danas ih ostavljamo u kasi. Ovo je zakon, nama nije data mogućnost izbora, samo se trebamo prilagoditi i naše poslovanje - navodi Nikolla.

Otkrio nam je kako su, uz već spomenute Amerikance, Dalmatinci ti koji ostavljaju najbolju manču.

- Što se tiče domaćih gostiju, Dalmatinci daju najveće napojnice. Recimo, u Zagrebu kada dođe Dalmatinac svaki se konobar tuče za taj stol - mišljenja je naš sugovornik.

Kako to sve izgleda u praksi i jesu li se ugostitelji na to priviknuli doznali smo na terenu. Pogledajte video.

@dalmatinskiportal RAČUN ZA MANČU Saznali smo kako u praksi izgleda fiskalizirana napojnica #napojnice #manca #ugostitelji #kafici #racun #kartica #fyp #dalmatinskiportal Summer Café - Coffee Jazz Music
Vaša reakcija na temu