Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Tino Marić (HJS) JUDO Puljiz do sedmog mjesta na Europskom prvenstvu

JUDO Puljiz do sedmog mjesta na Europskom prvenstvu

'Stvarno sam htjela pokazati što mogu'

Judo groznica bjesni glavnim gradom Hrvatske Zabrebom. Kako bi to proslavili, Jutarnji list na naslovnici je objavio plavi judo pojas. Rekli bi Japanci 'Hajime' odnosno započnimo!  Premijera Europskog prvenstva u judu traje od četvrtka od 10.30 sati. Čak sedam svjetskih broj jedan na ljestvici, četiri olimpijska prvaka, 17 svjetskih prvaka i 35 europskih prvaka natječu se za bodove za svjetsku rang listu i medalje s Europskog prvenstva. 

Hrvatska je prvog od četiri dana na tatami poslala četiri judaša. Najveće šanse za medalju imala je Ana Viktorija Puljiz (JK 'Solin') , no, 22-godišnja hrvatska heroina završila je na sedmom mjestu u kategoriji -52kg porazom protiv Azerbjadžanke Aydan Valiyeve.

'Stvarno sam htjela pokazati što mogu, pogotovo pred domaćom publikom. Jako sam tužna što nisam uspjela doći do medalje, do borbe za medalju, međutim... to je sport. U završnici, u golden score-u izgubila sam nakon pregleda TV snimke jer je suparnica ranije krenula u napad. Meni je samo žao što je nisam uspjela natjerati na treću kaznu, iako sam imala tu priliku. Ono zadnje bacanje, malo 'zeznuta' situacija za prosuditi, ali nije bilo u moju korist. Izgledalo mi je kao da će taj moj napad završiti na njezinim leđima, međutim protumačeno je da je njezin napad bio prvi, što je pošteno. U prvoj borbi protiv Mađarice Gyertyas, nju dobro poznajem jer smo se dosta puta borile. Zadnji put sam u Azerbajdžanu od nje izgubila za treće mjesto, drago mi je da sam ovdje pobijedila. U drugoj borbi sam išla na olimpijsku pobjednicu, Distriju Krasniqi. Cura nema što reći, najjača na svijetu. Žao mi je što nisam imala priliku malo se dulje boriti. Ipak, ovi bodovi s EP će mi na olimpijskoj rang-listi puno značiti jer nemam ništa od prošle godine', kazala je Puljiz.

Zagrepčanka Tihea Topolovec (AJK 'Mladost' – Zagreb) jedina je uz Puljiz koja je danas upisala pobjedu. U kategoriji -57kg savladala je u drugom kolu predstavnicu Kosova Flaku LOXHA, ali je poražena u trećem kolu protiv aktualne viceprvakinje Europe Srpkinje Marice Perišić

- Puno sam više očekivala od sebe, ali trenutak nepažnje me je koštao njezinog bacanja i uslijedio poraz. Možda sam odabrala lošu taktiku, iako suparnica je prošlogodišnja doprvakinja Europe, tako da je u startu već bila favoritkinja. Možda da sam pronašla neko rješenje za nju prije borbe. Osobno sam sigurno očekivala više od svog nastupa na ovom Europskom prvenstvu, ali sam nažalost razočarala sebe i navijače. Jest Perišić bolje rangirana od mene, ali znam ju jako dobro, trenirale smo zajedno, dobro se poznajemo. Možda je njezina taktika jednostavno bila bolja. Moram u svakom slučaju poraditi bolje i više na taktici, za iduće turnire - kazala je Topolovec.

U muškoj kategoriji -66kg imali smo dva predstavnika, odabranici izbornika Ilića bili su Dani Klačar (JK Istarski borac – Pula) i Nikola Zorotović (JK Kaštela). Oba predstavnika nisu uspjeli pronaći rješenje za svoje suparnike, Klačar je poražen protiv Austrijanca Marcusa Auera dok je Zorotović izgubio protiv Bencea Pongracza  (HUN).

Dean Ilić, izbornik hrvatske muške reprezentacije nakon poraza Danija Klačara i Nikole Zorotovića (do 66 kg) je izjavio:

- Obojica su stvarno vrlo mladi i ovo im je prvo veliko natjecanje. Ne mogu im puno zamjeriti. Dani je izgubio od Austrijanca od kojeg čak bio i bolji u kaznama, ali je bio neoprezan u parteru. Nikoli Zorotoviću je falilo malo sigurnosti protiv Mađara. Generalno, mislim da su obojica možda malo pokleknuli pritisku. To je ono što smo upozoravali, vidljivo je bilo malo grča, nisu bili potpuno slobodni, opušteni, nedostajalo je malo agresivnosti. Nije završilo dobro danas, ali se nadamo boljim vijestima u petak kada nastupaju naši stariji, iskusniji, bolji natjecatelji.

Finalni blok na rasporedu je u areni u 17 h. 

Na posljednjem Europskom prvenstvu u studenom u Montpellieru dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić (-70) osvojila je jedino (brončano) odličje za Hrvatsku. Matić: 'Ovaj put špekuliramo s tri do četiri medalje. Za mene je to osvajanje mog prvog naslova europskog prvaka (nakon ukupno 3 brončane medalje). To bi bilo dvostruko ljepše pred vlastitim navijačima!'.

Natjecanje sutra započinje u 10.00h u zagrebačkoj Areni, a delegaciju Hrvatske predvodi nitko drugi nego baš dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić (-70kg/JK Pujanke – Split). Uz Splićanku u kategoriji -70kg nastupa i osvajačica posljednjeg izdanja Grand Prixa u Zagrebu, Lara Cvjetko (JK Solin). 

-63kg: 

Katarina Krišto (JK Dalmacijacement)

Iva Oberan (JK Župa dubrovačka)

-73kg:

Robert Klačar (JK Istarski borac – Pula)

-70kg:

Barbara Matić (JK Pujanke – Split)

Lara Cvjetko (JK Solin)

-81kg 

Dominik Družeta (JK Istarski borac – Pula)

Dominik Rožić (JK Solin)

Vaša reakcija na temu