Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Zovko na raspravi o proširenju EU-a: 'Nikada više Hrvatska neće dopustiti da netko drugi odlučuje u njeno ime'

Zovko na raspravi o proširenju EU-a: 'Nikada više Hrvatska neće dopustiti da netko drugi odlučuje u njeno ime'

'Naučili smo na teži način kako uvijek moramo inzistirati da se naši interesi i brige uzimaju u obzir'

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Željana Zovko, sudjelujući na plenarnoj raspravi o reformama i pregledu politika uoči proširenja, istaknula je kako je upravo ono bez dvojbe najuspješnija politika Europske unije. Ova plenarna rasprava, napomenimo, održala se u svjetlu nedavnih obilježavanja 20. obljetnice najvećeg proširenja EU-a.

Zovko je istaknula kako proširenje osigurava stabilnost i sigurnost EU-a te kako na temelju prijašnjih uspjeha nije potrebna reforma mehanizma odlučivanja u Europskom vijeću - kako je predložila Europska komisija u svojoj komunikaciji o reformama prije proširenja i pregledima politika. Posebno je upozorila na važnost očuvanja jednoglasnosti prilikom odlučivanja, koja kao mehanizam omogućuje manje utjecajnijim državama članicama da aktivno sudjeluju u oblikovanju politika i inicijativa EU-a. 

'Iz naših prijašnjih iskustava u drugim državnim zajednicama gdje smo bili preglasani, ugroženi i napadani naučili smo na teži način kako uvijek moramo inzistirati da se naši interesi i brige uzimaju u obzir', navela je Zovko, istaknuvši kako je jednoglasnost ključna za Republiku Hrvatsku.

Postojeći ugovori još uvijek pružaju dovoljno fleksibilnosti za postizanje dogovora sa svim državama članicama zbog čega proces proširenja može kao i do sada uspješno napredovati bez njihove reforme. 

'Ne podcjenjujte značaj borbe za demokraciju. Nikada više Hrvatska neće dopustiti da netko drugi odlučuje u njeno ime', zaključila je zastupnica. 

Vaša reakcija na temu